Foredrag om filosofi, religion og eksistens

Martin Herbst har gennem de sidste 25 år været en aktiv foredragsholder og underviser. Han holder foredrag om filosofi, religion og eksistens for både virksomheder, foreninger og sogne m.v. under disse overskrifter:

Dannelsens Røde Tråd på Glyptoteket

Torsdag d. 12. december kl. 18.30-20.30

Rundvisning ved forfatter, underviser og rejseleder Martin Herbst

KOM I SELSKAB MED HISTORIENS STØRSTE ÅNDER

Læs mere og bestil billet

Dannelsens Røde Tråd på Glyptoteket – med FOF

Torsdag 6. marts 2025 kl. 17-19

Rundvisning ved forfatter, underviser og rejseleder Martin Herbst

KOM I SELSKAB MED HISTORIENS STØRSTE ÅNDER

Læs mere og bestil billet

Det moderne menneske og de syv dyder

FOREDRAG

De syv dyder; mådehold, mod, retfærdighed, klogskab, tro, håb og kærlighed har spillet en rolle for det vestlige menneskes dannelse og selvforståelse, der vanskeligt kan overdrives. Kom med på en rejse fra det antikke Grækenland over kirkefædrene og Dantes Guddommelige Komedie og erfar, hvorfor historiens største tænkere blev enige om netop disse dyder, og hvordan de kan være berigende for det moderne menneske.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Spiritus Sanctus

FOREDRAG FOR VINKLUBBER OG TIL VINSMAGNINGER

Fra kulturens fødsel har vin spillet en afgørende rolle for menneskers samvær. I antikken foretog man sig intet af betydning, uden at have drukket først.

Læs mere om mit korte foredrag for vinklubber og til vinsmagninger. Skål!

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Den Guddommelige Komedie og billedkunsten

Foredrag ved Martin Herbst

Kom med på en rejse, hvor litteratur og kunst spejler sig i hinanden, så øjet og øret – det visuelle og sproglige – går op i en højere enhed. Oplev, hvordan kunstnere i forskellige epoker er gået i dialog med værket og erfar, hvordan mødet mellem Komedien og billedkunsten giver historisk indsigt og inspiration til livet her og nu.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Pianist og forfatter udfolder Dante og Den Guddommelige Komedie

FOREDRAG

Kom med til en aften, hvor vi markerer 700-året for Dantes farvel til denne verden. Den anerkendte pianist Jesper René opfører Poul Ruders Dante-sonate og beriger os med musiske indsigter. Forfatter og foredragsholder Martin Herbst reciterer passager fra Dantes Guddommelige Komedie og udfolder fortællingens eksistentielle budskaber. Vi topper aftenen med et glas vin eller to for at få både fornøjelse, dannelse og erkendelse til at gå op i en højere enhed.

LÆS MERE OM KONCERTFOREDRAGET

Vestens store grundfortællinger: Iliaden, Odysséen og Aeneiden

FOREDRAG

Iliaden, Odysséen og Aeneiden udgør den græske og romerske verdens grundlæggelsesfortællinger. Derfor har de haft en enorm virkningshistorie inden for kultur, kunst, litteratur, politik og dannelse.

Med dette foredrag får du et overblik over alle tre værker, deres særlige tematikker og indbyrdes sammenhænge.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

De fire kardinaldyder

FOREDRAG

Hvad skal være grundlaget for det gode liv og det gode samfund? På det spørgsmål havde det antikke Grækenland et klart svar: De fire kardinaldyder; mådehold, mod, retfærdighed og klogskab! Det svar har haft umådelig betydning for det vestlige menneskes dannelse og selvforståelse og har et og andet at sige i den aktuelle debat om dannelse.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Biblen

FOREDRAG

Få et overblik over Biblen som helhed. Få et indblik i Biblens eksistentielle budskaber, der er lige så aktuelle for os i dag, som de har været det for folk gennem historien, og vil være det for kommende generationer. Der er absolut ingen grund til at erstatte The Great Book med Facebook! For Biblen åbner vore tanker og hjerter til en større fortælling og en større historie, der giver mening, dybde og fylde til vor egen fortælling og historie.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

De syv glæder – forstå det moderne menneske og de syv dødssynder

FOREDRAG

Målet er mere livsmod og livsglæde. Rejsen dertil er en ny forståelse af de syv dødssynder. I DE SYV GLÆDER gør Martin Herbst op med samtidens negative, fejlagtige syn på synd og viser, at de syv dødssynder er nøglen til at forstå, hvordan vi lever helhjertet, nyder livet sammen og gør verden til et bedre sted for vore efterkommere.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Det Gamle Testamente

FOREDRAG

Oplev hvordan fortællingerne om skabelsen, syndefaldet, Kain og Abel, Abrahams rejse, udvandringen fra Egypten, Samson og Dalila og Davids kamp mod Goliat m.m. er tankevækkende og berigende skildringer af de grundovervejelser og grundudfordringer, der hører ethvert liv til.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Det Nye Testamente

FOREDRAG

Manden fra Nazaret introducerede en revolutionerende opfattelse af frihed, fred og kærlighed, der sagde spar to til alt, hvad man tidligere havde hørt og set. Jesus blev dræbt, men budskabet overlevede, ændrede historiens gang og er fortsat en kilde til indsigt, livsmod og glæde.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Dovenskab – Verdens største problem?

FOREDRAG

I dag forbinder vi dovenskab med fysisk ugidelighed og ’dovneroberter’. Følgelig opfatter vi dovenskabens modsætning som flid og arbejdsom stræben. Tidligere havde man en mere kompleks forståelse af dovenskab, der var en af de syv dødssynder.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Jobs bog

FOREDRAG

Jobs Bog hører til Det Gamle Testamentes mest elskede værker. Det handler om Job, der har gjort det godt. Alligevel rammes Job af ulykker. Han mister sin formue. Lad os kalde det Jobs finanskrise. Han rammes af sygdom. Lad os kalde det Jobs coronakrise. Han mister sin hustru, familie og venner og er på nippet til at miste forstanden. Lad os kalde det Jobs psykiske krise. Hvordan kommer Job videre?

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Myter

FOREDRAG

Kierkegaard skrev, ”Myten lader det foregaa udvortes, der er indvortes.” Det er en sigende beskrivelse, der er blevet udfoldet af Sigmund Freud, Carl Jung og Joseph Campbell. Lad os derfor se nærmere på nogle af historiens mest elskede og betydningsfulde myter for at blive klogere på os selv og vor kultur.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Dantes Guddommelige Komedie

FOREDRAG

Dantes Guddommelige Komedie hører til verdenslitteraturens ypperligste værker. Men ved første øjekast kan digtet forekomme uforståeligt. Det skyldes ikke kun, at det er skrevet i det 14. århundrede, men snarere, at Komedien er vævet sammen af personlig skæbne, politik, historie, filosofi, psykologi, teologi og astronomi!

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Hjertets sondring

FOREDRAG

I antik egyptisk, jødisk, græsk og romersk kultur betragtede man evnen til at sondre mellem godt og ondt som forudsætningen for det gode samfund. Senere levede denne opfattelse videre i kristendommen. Man lokaliserede denne evne i hjertet, fordi man mente, at hjertet var mødested for følelser vilje og fornuft. Når både egyptere, grækere, romere og kristne kan være enige om noget, må der være noget om det! Hvad er det?

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Tro, håb og kærlighed

FOREDRAG

Hvor er det vigtigt at gøre sig tanker om tro, håb og kærlighed og trænge til bunds i deres væsen. Men det er ikke så ligetil. For det, der er tættest på os er ofte sværest at forstå og kan så let misforstås. Tro er ikke blind tro på religiøse dogmer eller egen formåen. Håb er andet og mere end satsning på held eller egne ambitioner og drømme. Og kærlighed kan ikke reduceres til en romantisk følelse, et sprogfænomen eller en god idé. Oplev hvordan en genuin forståelse af tro, håb og kærlighed inspirerer til tro, håb og kærlighed!

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Sunde og syge fællesskaber

FOREDRAG

Dette foredrag er en refleksion over hvilke mekanismer der gør sig gældende, når vi grupperer os i forskellige sammenhænge. Og hvorfor den store synder, Åndelig dovenskab, konstant puster os fristende i nakken og løber om hjørner med selv vores intellekt.

LÆS MERE OM FOREDRAGET

Mit livs omvej

FOREDRAG

Hvorfor valgte jeg som ung gymnasieelev at ofre familie, venner, uddannelse og en lovende sportskarriere for at gå helhjertet ind i Moon-bevægelsen?
Hvorfor arbejdede jeg i døgndrift med pengeindsamling og hvervning af nye medlemmer, og hvorfor blev jeg ved i næsten 20 år?

LÆS MERE OM FOREDRAGET

“Den vestlige civilisation blev født, fordi nogle syntes, at livet var så interessant, at de begyndte at undre sig.”

Martin Herbst

“Livet er ikke et projekt, der skal lykkes. Det er en gåde, man skal lære at leve med.”

Martin Herbst
BOOK FOREDRAG