Hieronymus Bosch, ‘De Syv Dødssynder og De Fire Sidste Ting’, 1510. Museo del Prado, Madrid.
Maleriet forestiller et øje, hvor Kristus er i pupillen, mens de syv dødssynder skildres i vinjetterne i øjets iris, i følgende rækkefølge fra neden med uret; vrede, misundelse, grådighed, frådseri, dovenskab, liderlighed, hovmod.

Det moderne menneske og de syv dødssynder

9 foredragsaftner om den fascinerende forståelse af menneskets grundudfordringer, der blev til læren om de syv dødssynder – 2024/25

Alle kan være med uanset forkundskaber

Læren om de syv dødssynder og deres modsvarende dyder har været mere formativ for det vestlige menneskes dannelse og selvforståelse end noget andet etisk system, inklusive De Ti Bud. Man kan ganske enkelt ikke forstå europæisk kultur, hvis man ikke forstår traditionen om de syv dødssynder; fråseri, liderlighed, grådighed, vrede, dovenskab, misundelse og hovmod.

Der er ikke tale om et levn fra en mørk fortid, men om en erfaringsbåren og indsigtsfuld analyse og beskrivelse af tilværelsens grundudfordringer. Traditionen om de syv dødssynder er således et fascinerende prisme til at forstå europæisk idé og åndshistorie med indsigter om tilværelsens grundudfordringer, der er forbavsende tidløse.

Vores rejse begynder i det antikke Grækenland og Palæstina, hvor frøene til traditionen om de syv dødssynder blev skabt. Så skal vi langt ud i den egyptiske brændende ørken, hvor frøene spirer og læren om de syv dødssynder ser dagens lys. Derefter tager vi til Europa og bliver klogere på, hvordan traditionen om dødssynderne vokser og forgrener sig i litteratur, arkitektur og kunst. Og naturligvis må vores rejse slutte med Dantes Guddommelige Komedie, hvor læren om de syv dødssynder blomstrer i fuldt flor med uforglemmelige skildringer af dødssynderne og deres forvandlinger til dyder, livsmod og kærlighed.

Det moderne menneske og de syv dødssynder

v/ Martin Herbst, forfatter, foredragsholder, rejseleder, rådgiver, teolog fra Kbh. universitet.

Sted: Sognegården i Vejby, Kirkebakken 4, 3210 Vejby

Tid: Ni aftner kl. 19.00 – 21.30 på følgende torsdage:

2024

1. 24. oktober – De syv dødssynders fascinerende historie fra antikken til i dag.

2. 14. november – Frådseri. Madens religiøse og kulturhistoriske betydning.

3. 5. december – Liderlighed og grådighed. Sex og penge på godt og ondt.

2025

4. 2. januar – Vrede. Hvordan opstår den, og hvordan forholder man sig konstruktivt til den?

5. 30. januar – Dovenskab. Den lille djævel, der hvisker i dit øre ’kast håndklædet i ringen!’

6. 27. februar – Misundelse. Den næsten uhelbredelige øjensygdom.

7. 13. marts – Hovmod. Når selvkærlighed gør dum og skaber socialt kaos og krig.

8. 3. april – De syv dødssynder i billedkunsten. Når historiens største kunstnere forvandler filosofiske, teologiske og psykologiske indsigter til uforlignelige mesterværker.

9. 24. april – De syv dødssynder i Dantes Guddommelige Komedie. En rejse hvor vi åbner dørene til et sandt reservoir af kulturel hukommelse.

Pris: 850 kr. pr. person for 9 foredrag.
Tilmelding og betaling til Helsingør Folkeuniversitet, c/o Helsingør Aftenskole: www.helsingor-aftenskole.dk

Enkelt foredrag kr. 125 – betales ved indgangen, såfremt der er ledige pladser.


Om Martin Herbst, teolog, forfatter og rejseleder

Martin Herbst er forfatter til en række artikler og bøger om de syv dødssynder, blandt andet den anmelderroste bog De syv glæder. Forstå det moderne menneske og de syv dødssynder, Cornfield Press, 20217, som deltagere kan købe til særpris.