Hieronymus Bosch, De Syv Dødssynder og De Fire Sidste Ting, 1510. Museo del Prado, Madrid. Maleriet forestiller et øje, hvor Kristus er i pupillen, mens de syv dødssynder skildres i vinjetterne i øjets iris, i følgende rækkefølge fra neden med uret; vrede, misundelse, grådighed, frådseri, dovenskab, liderlighed, hovmod.

Lørdagshøjskolen – Forår 2024

Det moderne menneske
og de syv dødssynder

v. cand.theol. Martin Herbst

Lørdagshøjskolen er udsolgt – men send mig venligst en mail for at komme på venteliste!

6 lørdage kl. 10.00-12.00. – 10. februar – 4. maj 2024 – kr. 1185

Læren om de syv dødssynder og deres modsvarende dyder har været mere formativ for det vestlige menneskes dannelse og selvforståelse end noget andet etisk system, inklusive De Ti Bud. Man kan ganske enkelt ikke forstå europæisk kultur, hvis man ikke forstår traditionen om de syv dødssynder; fråseri, liderlighed, grådighed, vrede, dovenskab, misundelse og hovmod.

Der er ikke tale om et levn fra en mørk fortid, men om en erfaringsbåren og indsigtsfuld analyse og beskrivelse af tilværelsens grundudfordringer. Traditionen om de syv dødssynder er således et fascinerende prisme til at forstå europæisk idé og åndshistorie med indsigter om tilværelsens grundudfordringer, der er forbavsende tidløse.

Vores rejse begynder i det antikke Grækenland og Palæstina, hvor frøene til traditionen om de syv dødssynder blev skabt. Så skal vi langt ud i den egyptiske brændende ørken, hvor frøene spirer og læren om de syv dødssynder ser dagens lys. Derefter tager vi til Europa og bliver klogere på, hvordan traditionen om dødssynderne vokser og forgrener sig i litteratur, arkitektur og kunst. Og naturligvis må vores rejse slutte med Dantes Guddommelige Komedie, hvor læren om de syv dødssynder blomstrer i fuldt flor med uforglemmelige skildringer af dødssynderne og deres forvandlinger til dyder, livsmod og kærlighed.

Forløbet for Lørdagshøjskolen – Det moderne menneske og de syv dødssynder

10. februar: De syv dødssynders forhistorie, historie og virkningshistorie

2. marts: Fråseri og Liderlighed

9. marts: Grådighed og Vrede

6. april: Dovenskab. De syv dødssynder i billedkunsten

20. april: Misundelse og Hovmod

4. maj: De syv dødssynder i Den Guddommelige Komedie

Tidspunkt og Sted

Lørdagshøjskolen finder sted på lørdage kl. 10.00-12.00.
Mødested for Lørdagshøjskolen er Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100, København Ø. Østerbrohuset: https://kulturoesterbro.kk.dk/indhold/oesterbrohuset.
Vi mødes i Mødelokale 1.
Hver højskoledag består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for forløbet over 6 gange er kr. 1185.
Man tilmelder sig ved at indbetale beløbet via bankoverførsel: Reg. nr.: 0400 Konto nr.: 4023149627. Tilmelding sker efter først til mølleprincippet. Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer på separat mail ved indbetaling, derefter får du en bekræftelse på din tilmelding af mig. Ring eller skriv for yderligere information:

Martin Herbst: mh@martinherbst.dk / www.martinherbst.dk / 4242 2270

Om Lørdagshøjskolen

Lørdagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. På Lørdagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. På vores rejse kommer vi i selskab med historiens største tænkere og ånder, og vi lader vore egne tanker og røster blive en del af den store konversation, der har født vestlig kultur. Vi viger vi ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.
På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer, teologer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du ikke har orket at give dig i lag med på egen hånd. Her kan dykke ned i historiens skatkiste og lade dig berige af indsigter, der er lige så aktuelle i dag, som da de først så dagens lys. Og du kan gøre det i et fællesskab, hvor alle er velkomne uanset tro, kultur, livsanskuelse og forkundskaber. Velkommen til Lørdagshøjskolen