Pianist og forfatter udfolder Dante og Den Guddommelige Komedie

Kom med til en aften, hvor vi markerer 700-året for Dantes farvel til denne verden. Den anerkendte pianist Jesper René opfører Poul Ruders Dante-sonate og beriger os med musiske indsigter. Forfatter og foredragsholder Martin Herbst reciterer passager fra Dantes Guddommelige Komedie og udfolder fortællingens eksistentielle budskaber. Vi topper aftenen med et glas vin eller to for at få både fornøjelse, dannelse og erkendelse til at gå op i en højere enhed.

700-året for Dantes død

2021 markerer 700-året for Dantes død. Komediens virkningshistorie er enorm. Dens aktualitet tidløs. For den er vævet sammen med eksistentielle grundtemaer, der spænder fra dæmonisk indesluttethed og åndløshed til himmelsk frihed og forløsning. Intet andet litterært værk er i den grad et spejl på tilværelsen i dens gru, meningsløshed, fortvivlelse, potentiale og skønhed.

Den Guddommelige Komedie er visuel poesi. Den appellerer til øjet, for hvem kan glemme billedet af grev Ugolino, der gnaver på biskop Ruggieris kranie på Helvedets issø? Hvem kan glemme Beatrice, der tager Dante ved hånden og fører ham op gennem Paradisets sfærer af indsigt og skønhed?

Den Guddommelige Komedie er også musisk poesi. Derfor appellerer den til øret. Dante var bevidst om sprogets musiske kvalitet. Han var selv musiker og nærede en dyb fascination for musikkens potentiale både for lærd og menigmand. I Paradiset er der ikke blot korsang, i overensstemmelse med datidens teologiske tænkning, men tillige instrumentalmusik med mangfoldige klange, der overskrider den menneskelige fatteevne.

Kontakt og bestil


Martin Herbst 4242 2270
mh@martinherbst.dk / martinherbst.dk