Lørdagshøjskole – Forår 2022
Biblen og Nutiden
8 lørdage kl. 10.00-12.00. 5. februar – 23. april – kr. 1.050

UDSOLGT I FORÅRET – SKRIV MIG VENLIGST EN MAIL, HVIS DU VIL PÅ VENTELISTE TIL EFTERÅRETS LØRDAGSHØJSKOLE 2022.

Peter Paul Rubens, Kain dræber Abel, 1608-9,
The Courtauld Institute of Art, London

Man kan vanskeligt overbetone Biblens betydning for kultur og dannelse. Tilsammen udgør den bibelske og græske tradition den vestlige kulturs rødder. Begge traditioner forholder sig til livets grundspørgsmål, men vægtlægningen er forskellig. I modsætning til myternes hovedpersoner er de bibelske skikkelser ikke overmenneskelige helte, men skrøbelige, mangelfulde og fulde af fejl. Og i modsætning til Platon og Aristoteles’ tilhørere er Biblens publikum ikke interesseret i filosofiske udredninger og definitioner på universelle begreber, men længes efter at finde mening og fodfæste i lyset af tro, håb og kærlighed.

På denne lørdagshøjskole får du et overblik over de bibelske skrifter som helhed og deres centrale tematikker. Du vil du forstå, hvorfor Biblen er verdens mest betydningsfulde bog, eller rettere bibliotek. Du vil blive klogere på fortællingernes historiske og nutidige relevans. Og du vil opleve, hvordan disse fortællinger, der er ladet med erfaringsbåren indsigt og visdom, fortsat kan være en kilde til viden, selverkendelse og livsmod, fordi budskabet er eksistentielt og derfor universelt og aktuelt. Der er afsat fire gange til Det Gamle Testamente og fire gange til Det Nye Testamente.

Forløbet for Lørdagshøjskole – Biblen og Nutiden

5. februar: Biblens tilblivelse, virkningshistorie og struktur.
12. februar: Skabelsesberetningen. Fra kaos til orden.
19. februar: Moses. Hvordan en flygtning blev samfundsleder.
26. februar: Jobs Bog. Fra fortvivlelse, vrede og bitterhed til afklaring, åbenhed og fred.
19. marts: Det Nye Testamente og Paulus’ radikale frihedsbegreb.
2. april: Markusevangeliet og Jesu uforlignelige lignelser.
9. april: Mathæusevangeliet og Jesu uforlignelige lignelser.
23. april: Lukas- og Johannesevangeliet og Jesu uforlignelige lignelser.

Tid, Sted og Tilmelding

Lørdagshøjskolen finder sted på lørdage kl. 10.00-12.00.
Mødested for Lørdagshøjskolen er Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100, København Ø. Østerbrohuset: https://kulturoesterbro.kk.dk/indhold/oesterbrohuset.
Vi mødes i Mødelokale 2.
Hver Lørdagshøjskole består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for 8 gange er kr. 1050.
Man tilmelder sig ved at indbetale beløbet på mobile pay: 4242 2270 eller via bank: Reg. nr.: 0400 Konto nr.: 4023149627. Der er begrænsede pladser, så tilmelding sker efter først til mølleprincippet. Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer på separat mail ved indbetaling, derefter får du en bekræftelse på din tilmelding af mig. Ring eller skriv for yderligere information:

Martin Herbst: mh@martinherbst.dk / www.martinherbst.dk / 4242 2270

Om Lørdagshøjskolen

Lørdagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. Den er også for dig, der ved, at alt for megen læring på vore uddannelsesinstitutioner er så eksamensorienteret, brugsorienteret og fremtidsorienteret, at vi er i fare for at blive historiske og eksistentielle analfabeter. Livet er for kort til, at man skal gå glip af historiens største indsigter. Vi har ikke kun brug for det nutidige ’horisontale’ perspektiv, men måske mere end nogensinde før, har vi brug for det historiske ’vertikale’ perspektiv. I krydsningspunktet mellem det vertikale og horisontale perspektiv kan vi forstå, hvem vi er og finde en vej frem – til egen berigelse og fælles bedste.

På Lørdagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. Vi kommer i selskab med historiens største tænkere og ånder, og lader vore egne røster blive en del af den store konversation. Vi viger vi ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.

På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du ikke har orket at give dig i lag med på egen hånd. Her kan du indhente det forsømte på en tilgængelig, opløftende og berigende måde. Og du kan gøre det i et socialt fællesskab, hvor alle er lige velkomne uanset tro, kultur, livsanskuelse og forkundskaber.

Kontakt mig gerne og hør mere