Lørdagshøjskolen – Forår 2023

BIBELEN
Verdens mest betydningsfulde bog

v. cand.theol. Martin Herbst
6 lørdage kl. 10.00-12.00. 4. marts – 27. maj 2023 – kr. 1185

Udsolgt – Men der er åbent for tilmelding til Tirsdagshøjskolen.

Michelangelo Buonarroti, Profeten Jonas, 1508-12,
Det Sixtinske Kapel, Rom.

Jonas peger ned mod menneskene og ser op mod Gud i ekstatisk forbløffelse over,
at man kan blive skænket en ny begyndelse.

Historisk set er Bibelen verdens vigtigste bog. Den kendsgerning afspejles i kunst, litteratur, arkitektur, film, teater og i de talrige jødiske og kristne trossamfund, der har præget og til stadighed præger vores historie. Det afgørende spørgsmål, der er relevant for troende såvel som for ikke-troende, er: Hvordan kan det være, at jødernes hellige skrift – det såkaldte Gamle Testamente – der indledningsvis var forbeholdt en lille, marginaliseret social gruppe, blev formativt for vestlig kultur, dannelse og selvforståelse? På denne lørdagshøjskole får du svar på det spørgsmål.

Vi skal se nærmere på Bibelens overordnede struktur og budskab, såvel som på dens centrale temaer, der afspejles i Bibelens litterære stilarter; fortællinger, lovstof, poesi, visdomslitteratur og evangelier. Vi skal også lade os berige af kunstnere, der har visualiseret de bibelske budskaber på en indsigtsfuld og berigende måde. Undervejs bliver det tydeligt, at Biblens force består i at kæde grundlæggende eksistentielle temaer sammen med konkrete personer som dig og mig.

Forløbet for Lørdagshøjskole – Bibelen – verdens mest betydningsfulde bog

4. marts: Hvordan blev jødernes hellige skrift verdens vigtigste bog?

18. marts: Fortællinger, der ændrede verden, fordi de ændrede enkeltpersoner.

1. april: Det bibelske lov- og retfærdighedsbegreb og hvorfor store dele af Bibelen er en kogebog.

15. april: Poesi og visdomslitteratur. Fra erotisk digtning til salmistens nødråb og videre til Jobs formidable selverkendelsesrejse.

13. maj: Paulus’ radikale frihedsbegreb og Jesu livgivende taler og lignelser.

27. maj: Bibelen i hænderne på historiens største malere som eksempelvis Rafael og Michelangelo.

Tidspunkt og Sted

Lørdagshøjskolen finder sted på lørdage kl. 10.00-12.00.
Mødested for Lørdagshøjskolen er Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100, København Ø. Østerbrohuset: https://kulturoesterbro.kk.dk/indhold/oesterbrohuset.
Vi mødes i Mødelokale 1.
Hver Lørdagshøjskole består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for forløbet over 6 gange er kr. 1185.
Man tilmelder sig ved at indbetale beløbet på mobile pay: 4242 2270 eller via bank: Reg. nr.: 0400 Konto nr.: 4023149627. Tilmelding sker efter først til mølleprincippet. Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer på separat mail ved indbetaling, derefter får du en bekræftelse på din tilmelding af mig. Ring eller skriv for yderligere information:

Martin Herbst: mh@martinherbst.dk / www.martinherbst.dk / 4242 2270

Om Lørdagshøjskolen

Lørdagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. På Lørdagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. På vores rejse kommer vi i selskab med historiens største tænkere og ånder, og vi lader vore egne tanker og røster blive en del af den store konversation, der har født vestlig kultur. Vi viger vi ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.

På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer, teologer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du ikke har orket at give dig i lag med på egen hånd. Her kan dykke ned i historiens skatkiste og lade dig berige af indsigter, der er lige så aktuelle i dag, som da de først så dagens lys. Og du kan gøre det i et fællesskab, hvor alle er velkomne uanset tro, kultur, livsanskuelse og forkundskaber. Velkommen til Lørdagshøjskolen!

Kontakt mig gerne og hør mere