Lørdagshøjskole – Efterår 2022

Filosofiens Store Ideer v. Martin Herbst

7 lørdage kl. 10.00-12.00. 8. oktober – 10. december 2022 – kr. 1050

UDSOLGT – SKRIV PÅ VENTELISTE


Rafael, Skolen i Athen, 1509-11, Stanza della Segnatura, Vatikanmuseet, Rom

Rafaels Skolen i Athen er et af renæssancens mest berømte og elskede malerier og en sigende illustration på temaet for denne lørdagshøjskole, der forløber over 7 gange fra 1. oktober – 3. december.

Bemærk hvordan Rafael har placeret historiens mest betydningsfulde filosoffer på en horisontal linje, der bevirker, at beskueren bliver samtidig med dem. Bemærk tillige, at Platon (i rødt) og Aristoteles (i blåt) udgør maleriets midtpunkt på en vertikal akse, der peger opad mod himlene og udad mod tilhørerne. Bemærk videre, at den vertikale og horisontale linje koncentreres i figurerne af Platon og Aristoteles. Platons finger peger opad mod teoriens idealer, medens Aristoteles’ udstrakte hånd har retning udad mod den praktiske virkelighed.

Her har vi filosofihistoriens anliggende i en nøddeskal! Hvordan forbinder man teori og virkelighed, ånd og krop, historie og nutid, det himmelske og det jordiske, evighed og timelighed? Svarene har været mangfoldige, provokerende, spændende og berigende.
Tag med på en rejse fra det antikke Grækenland til i dag. Kom i selskab med historiens største ånder. Lad dig berige af erfaringsbårne indsigter, der er højaktuelle, ikke mindst fordi vi lever i en tid, hvor vi har glemt tilværelsens vertikale og historiske dimension og derfor oversvømmes og ruskes rundt af alskens døgnflueagtige løsningsmodeller. Lad os gøre som Rafael og alle de øvrige medlemmer af de store ånders klub. Lad os gå tilbage for at gå frem! Jeg glæder mig til at se dig.

Forløbet for Lørdagshøjskole – Filosofiens Store Ideer

8. oktober: Sokrates og Platon. Kan dyd læres? Vejen til indsigt.
29. oktober: Aristoteles. Viden, venskab og det liv, der lykkes.
12. november: Den stoiske og romerske bro til kristendommen.
19. november: Evagrius og Augustin. Øst- og Vestkirkens formidable tænkere.
26. november: Thomas Aquinas. Hvordan en tænker forvandlede vand til vin.
3. december: Poeterne som teologer og filosoffer: Homer, Vergil og Dante.
10. december: Kant, Nietzsche og Kierkegaard. Hvordan står man fast, når fundamentet smuldrer?

Tidspunkt og Sted
Lørdagshøjskolen finder sted på lørdage kl. 10.00-12.00.
Mødested for Lørdagshøjskolen er Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100, København Ø. Østerbrohuset: https://kulturoesterbro.kk.dk/indhold/oesterbrohuset.
Vi mødes i Mødelokale 1.
Hver Lørdagshøjskole består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for 7 gange er kr. 1050.
Man tilmelder sig ved at indbetale beløbet på mobile pay: 4242 2270 eller via bank: Reg. nr.: 0400 Konto nr.: 4023149627. Der er begrænsede pladser, så tilmelding sker efter først til mølle-princippet. Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer på separat mail ved indbetaling, derefter får du en bekræftelse på din tilmelding af mig. Ring eller skriv for yderligere information:
Martin Herbst: mh@martinherbst.dk / www.martinherbst.dk / 4242 2270

Om Lørdagshøjskolen
Lørdagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. Den er også for dig, der ved, at alt for megen læring på vore uddannelsesinstitutioner er så eksamensorienteret, brugsorienteret og fremtidsorienteret, at vi er i fare for at blive historiske og eksistentielle analfabeter. Livet er for kort til, at man skal gå glip af historiens største indsigter. Vi har ikke kun brug for det nutidige ’horisontale’ perspektiv, men måske mere end nogensinde før, har vi brug for det historiske ’vertikale’ perspektiv. I krydsningspunktet mellem det vertikale og horisontale perspektiv kan vi forstå, hvem vi er og finde en vej frem – til egen berigelse og fælles bedste.
På Lørdagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. Vi kommer i selskab med historiens største tænkere og ånder, og lader vore egne røster blive en del af den store konversation. Vi viger vi ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.
På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du ikke har orket at give dig i lag med på egen hånd. Her kan du indhente det forsømte på en tilgængelig, opløftende og berigende måde. Og du kan gøre det i et socialt fællesskab, hvor alle er lige velkomne uanset tro, kultur, livsanskuelse og forkundskaber.

Kontakt mig gerne og hør mere