Tirsdagshøjskolen – Forår 2023

Filosofiens Store Ideer

v. cand.theol. Martin Herbst

6 tirsdage kl. 16.00-18.00. 7. marts – 2. maj 2023 – kr. 1.185

Rafael, Skolen i Athen, 1509-11, Stanza della Segnatura, Vatikanmuseet, Rom

Rafaels Skolen i Athen er et af renæssancens mest berømte og elskede malerier og en sigende illustration på temaet for Tirdagshøjskolen, der forløber over 6 gange fra 7. marts – 2. maj.

Bemærk hvordan Rafael har placeret historiens mest betydningsfulde filosoffer på en horisontal linje, der bevirker, at beskueren bliver samtidig med dem. Bemærk tillige, at Platon (i rødt) og Aristoteles (i blåt) udgør maleriets midtpunkt på en vertikal akse, der peger opad mod himlene og udad mod tilhørerne. Bemærk videre, at den vertikale og horisontale linje koncentreres i figurerne af Platon og Aristoteles. Platons finger peger opad mod teoriens idealer, medens Aristoteles’ udstrakte hånd har retning udad mod den praktiske virkelighed.

Her har vi filosofihistoriens anliggende i en nøddeskal! Hvordan forbinder man teori og virkelighed, ånd og krop, historie og nutid, det himmelske og det jordiske, evighed og timelighed? Svarene har været mangfoldige, provokerende, spændende og berigende.

Tag med på en rejse fra det antikke Grækenland til i dag. Kom i selskab med historiens største ånder. Lad dig berige af erfaringsbårne indsigter, der er højaktuelle, ikke mindst fordi vi lever i en tid, hvor vi har glemt tilværelsens vertikale og historiske dimension og derfor oversvømmes og ruskes rundt af alskens døgnflueagtige løsningsmodeller. Lad os gøre som Rafael og alle de øvrige medlemmer af de store ånders klub. Lad os gå tilbage for at gå frem! Jeg glæder mig til at se dig.

Forløbet for Tirdagshøjskolen – Filosofiens Store Ideer

7. marts: Filosofiens fødsel.

28. marts: Sokrates’ liv og tænkning.

4. april: Platons liv og tænkning.

11. april: Platons kærlighedsbegreb. Symposion.

18. april: Aristoteles’ liv og tænkning.

2. maj: Den græske og romerske bro til kristendommen.

Tidspunkt og Sted

Tirdagshøjskolen finder sted på tirsdage kl. 16.00-18.00.
Mødested for højskolen er Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100, København Ø. Østerbrohuset: https://kulturoesterbro.kk.dk/indhold/oesterbrohuset.
Vi mødes i Mødelokale 1.
Hver højskoledag består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for 6 gange er kr. 1185.
Man tilmelder sig ved at indbetale beløbet på mobile pay: 4242 2270 eller via bank: Reg. nr.: 0400 Konto nr.: 4023149627. Der er begrænsede pladser, så tilmelding sker efter først til mølleprincippet. Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer på en separat mail ved indbetaling, derefter får du en bekræftelse på din tilmelding af mig. Ring eller skriv for yderligere information:

Martin Herbst: mh@martinherbst.dk / www.martinherbst.dk / 4242 2270

Om Tirdagshøjskolen

Tirdagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. På Tirdagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. På vores rejse kommer vi i selskab med historiens største tænkere og ånder, og vi lader vore egne tanker og røster blive en del af den store konversation, der har født vestlig kultur. Vi viger vi ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.

På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer, teologer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du ikke har orket at give dig i lag med på egen hånd. Her kan dykke ned i historiens skatkiste og lade dig berige af indsigter, der er lige så aktuelle i dag, som da de først så dagens lys. Og du kan gøre det i et fællesskab, hvor alle er velkomne uanset tro, kultur, livsanskuelse og forkundskaber. Velkommen til Tirdagshøjskolen!

Martin Herbst

Kontakt mig gerne og hør mere