Referencer

Dydernes betydning for dannelse

De fremmødte fik en stor oplevelse den 20. februar 2020 i et splinternyt auditorium. Martin Herbst lagde ud med sætningen: “Hvad bliver vi formet af?” Derefter tog han os med på en rejse tilbage til kulturens vugge i det antikke Grækenland og forklarede på en tankevækkende og vedkommende måde, hvordan de fire græske kardinaldyder; mådehold, mod, retfærdighed og klogskab har spillet en afgørende rolle for det vestlige menneskes selvforståelse, dannelse og politiske vision. Men ikke nok med det. Derfra blev vi guidet videre til de kristne kirkefædre, Ambrosius og Augustin, og blev bevidste om betydningen af de tre såkaldte teologiske dyder; tro, håb og kærlighed. Det var en øjenåbner for mig, at kristendommen blev skabt i mødet mellem den græske og jødiske tradition; en øjenåbner der ikke var så lidt befriende.

På to timer og med en lille pause blev vi taget med på en tour de force af europæisk ide-, litteratur- og kulturhistorie, hvor den røde tråd blev bevaret fra Homers Iliade til vor egen tid, endda på en spændende og forståelig måde. Jeg må give Martin Herbst ret i, at denne viden burde være fast pensum på landets skoler, gymnasier, pædagogiske læreanstalter og Christiansborg. Lader vi os forme af indsigten om dyderne fra historiens største tænkere, eller hopper vi med på vognen og giver efter for grådighed, frådseri og nydelsessyge, og kortsigtede løsningsmodeller? Efter en fængslende gennemgang af dydernes betydning for dannelse kulminerede det med, at Martin Herbst reciterede hele første sang af Den Guddommelige Komedie udenad, og det på en måde så vi virkelig forstod indholdet. Stor applaus fra salen, og 100-150 tilhører gik berigede hjem.

Maria-Leonore Christensen, 2020

“Efter kort tid inde i foredraget, var vi solgt”

For et par uger siden var vi på Vinterhøjskole om Italien på Folkeunivesitetet. Der hørte vi Martin Herbst fortælle om Dante og dennes Guddommelige Komedie.

Vi var på forhånd lidt skeptiske omkring, hvordan vi skulle klare 3 formiddagstimer med Dante, som vi bestemt ikke havde noget forhold til, udover vi vidste, hvordan han så ud! Men efter kort tid inde i foredraget, var vi ”solgt”.

Martin har en fortræffelig fortælleevne, og foredraget blev desuden ledsaget af nogle spændende og ret usædvanlige plancher. Det viser blot, man skal ”aldrig sige aldrig”, og Dante vil i fremtiden få en renæssance i vores liv! Vi har netop bestilt bogen om den Guddommelige Komedie, og ser frem til at læse den

Pouel og Jytte Kragh , 2020

“En stor og fantastisk oplevelse”

Programmet var meget veltilrettelagt, med daglige oplæg fra morgenstunden, hvor gruppen blev samlet, dagens besøg og forløb blev præsenteret, så alle forberedte og forventningsfulde drog afsted til nye spændende historiske højdepunkter og omfattende sanseoplevelser. Martins supplerende informationer og guidning på hvert historisk sted genopfriskede/øgede ens viden og forståelse af den fantastiske kunst, vi var omgivet af.

Første dag blev indledt med en bytur rundt i det centrale Firenze med lokal guide, en ganske god opvarmning til de efterfølgende besøg i Domkirken, Dåbskapellet, Casa di Dante, Galleria Accademia, Santa Croce, Chiostro dello Scalzo, Palazzo Medici-Ricardi, Santa Maria Novella, Fuligno Klostret og til sidst Uffizi, en overdådighed af sanseindtryk og utroligt berigende.

Supplerende spiste vi henholdsvis frokost og middag forskellige steder, så også disse muligheder bidrog til mange indtryk af byen og dens liv.

Den afsluttende gallamiddag i Convitto della Calza var en særlig stor og flot oplevelse. Opdækning og rammer ganske imponerende og madmæssigt meget spændende. En tilkendegivelse af en traditionel opfattelse af en festmiddag, som var meget velsmagende, ærgerligt at ens mave ikke kunne rumme så meget, som øjnene og smagsløgene gerne ønskede.

Hotellet lå i nærheden af Arno floden og i passende afstand til centrum, hvilket var velvalgt.

Derudover blev vi serviceret af Julia og Natasha, der sørgede for den rette vej og afstand mellem de historiske steder, og at alle i gruppen var med. Det var hyggeligt og ganske trygt med deres favnende omsorg og samvær.

Har du bare en minimal interesse for klassisk kunst og dens udfoldelsesrigdom, anbefales du at tage med Martin til Firenze. Indstil dig på, at det tager tid at fordøje de mange indtryk, men det er en meget berigende oplevelse og med de fotos, der nu er taget, er det en stor hjælp til at holde fast i oplevelserne.

Tusind tak fra Johanne Christensen og Ida Jespersen

Johanne Christensen og Ida Jespersen, 2019

“Knæk en klassiker”

Martin er ikke Dante selv, men han er en tæt andenplads, når det gælder om at udlægge Den Guddommelige Komedie på en levende måde, hvor litteratur og liv går op i en højere enhed. Vi havde nogle forrygende aftner på Vejen Bibliotek med Martin som vores Vergil på vandringen fra Infernoet til Paradis, i studiekredsen ”Knæk en klassiker”. Martin knækkede ikke bare klassikeren. Han foldede ordene ud og åbnede poesien for os i en historisk og åndelig kontekst. Det var ganske enkelt himmelsk at være med til, som én af kursusdeltagerne sagde forleden.

Fritjof Arnfred, Bibliotekar, Vejen og Brørup Biblioteker, 2019

Om bogen “De Syv Glæder”

Årets bedste og mest øjenåbnende nye idéhistoriske/filosofiske/teologiske bog om menneskets natur har for mig været: Martin Herbst. De syv glæder. Forstå det moderne menneske og de syv dødssynder. Cornfield Press. 2017.

Hvorfor?

1. Fordi den har givet mig en helt ny og ukendt historie om dødssyndernes historie og tilblivelsesproces.
2. Fordi den tager det kristne syndsbegreb op til revision. Synd er misbrug af behov og kærlighed, misbrug af noget godt, en pervertering.
3. Det modsatte af dødssynderne (frådseri, liderlighed, vrede, dovenskab, misundelse og hovmod) – er ikke behovsfornægtelse, selvudslettelse, askese end ikke mådehold – men et godt frådseri, en god liderlighed, en legitim vrede, hvile, en god misundelse og en sund stolthed.
4. Luther overså og misforstod dødssynderne med ydre gerninger, og skifter fokus fra kærlighed til tro, hvorved kærligheden underordnes troen.
5. Bogen giver et fantastisk spejl til personlig selvransagelse og refleksion over, hvad det gode liv går ud på, og hvorfor det mere eller mindre går galt for os alle med at realisere det.

Brinkmanns bøger er gode. Men denne bog har helt anderledes dybde og bid!

Erik Christensen, lektor emeritus i samfundsfag ved Aalborg Universitet, 2018

Om den Guddommelige Komedie

Jeg deltog den 10.3. i Martin Herbsts heldagskursus om ”Den Guddommelige Komedie” af Dante Alighieri på Syddansk Universitet i Odense. Som Martin indledningsvis gjorde opmærksom på, kan man på et endagskursus ikke nå at trænge til bunds i et værk som dette. Men vi fik en glimrende introduktion. Efter en præsentation af Dante blev de tre dele, Helvedet, Skærsilden og Paradiset, summarisk gennemgået med illustrationer af Gustave Doré og citater fra komedien.

Martin Herbst er en meget levende fortæller. Med hans gennemgang blev Dantes værk meningsfyldt, fordi han forstod at relatere det til vores hverdag og vores modsætningsfyldte menneskeliv. Det kræver en foredragsholder med stor baggrundsviden og menneskelig erfaring. Martin Herbst opfylder begge dele til fulde.

Viveca Tallgren, forlægger, 10. marts 2018

Om den Guddommelige Komedie

Mange tak for fem forelæsninger på Københavns Folkeuniversitet (forår 2018) om Dantes Guddommelige Komedie.
Forelæsningerne var på et fagligt højt niveau og bar tydeligt præg af Martin Herbsts store overblik og engagement. Dette sammen med den gennemtænkte, pædagogiske tilrettelæggelse og Martin Herbsts gode humør gjorde forelæsningerne til en sublim oplevelse.
Henrik Borg Jensen, Forår 2018

Berigende dag med Dante

Lørdag den 10. marts 2018 havde Folkeuniversitetet i Odense arrangeret en temadag om Dantes Guddommelige Komedie på Syddansk Universitet. Forelæser var Cand. theol. og forfatter Martin Herbst fra København.
Martin Herbst formåede overlegent og entusiastisk at formidle det komplicerede stof, så det på alle måder blev en inspirerende og fantastisk opløftende oplevelse. Den var både seriøs og alvorlig, men samtidig både underholdende og morsom. Der blev virkelig sat tanker i gang!
Tore Bjørn Larsen - Organist og komponist , 10. marts 2018

Dantes Guddommelige Komedie

I ”Den Guddommelige Komedie” har Dante brug for personer, der kan føre ham og berette om sammenhængen i de ting, han oplever undervejs ned til det mørkeste helvede og op til de lyseste himle. Det har vi andre også, når vi prøver at navigere gennem dette værk og er ved at miste orienteringen på grund af de myriader af personer og fænomener, som det kræver enorm belæsthed fuldt ud at kende og forstå betydningen af. I sin velstrukturerede forelæsningsrække viser

Martin Herbst de store linjer i værket og peger på de væsentlige temaer; men han fremhæver naturligvis også enkeltstående betydningsfulde passager, hvor man får prøver på hans imponerende baggrundsviden. Som den gode pædagog, han er, formår han på underholdende vis at gøre svært tilgængeligt stof forståeligt og spændende. Med sin smittende entusiasme giver Martin Herbst én lyst til at investere tid i at sætte sig ind i det omfangsrige værk, og man har ved forelæsningsrækkens afslutning en klar forståelse af, at ”Den Guddommelige Komedie” ikke blot er interessant i en litteraturhistorisk sammenhæng, men er læseværdig til alle tider, fordi den behandler temaer og problematikker, som er aktuelle i enhver generation. Det kan næppe gøres bedre!

Flemming Schroller - Deltager på forelæsningsrække ’Den Guddommelige Komedie’ på Københavns Folkeuniversitet, Forår 2018

Om Dantes Guddommelige Komedie

Jeg var i ugerne 40 og 41, 2017 på Dante-kursus på præsternes efteruddannelse i Løgumkloster. Martin Herbst var kursusleder og tovholder på hele kurset, der vekslede mellem forelæsning, drøftelse, oplæg fra deltagerne og selvstudium af komedien. Jeg kan på det varmeste anbefale kursus eller foredrag om Dantes Guddommelige Komedie med Martin Herbst. Martin Herbst var veloplagt, velforberedt og vidende og et fornøjeligt følgeskab gennem Inferno og Purgatoriet til Paradis.

På pædagogisk vi formåede han at videreformidle et stort kompliceret stofområde ved hjælp af sit overblik og sin merviden og ved inddragelse af kursusdeltagerne og vores ønsker. En ren øjenåbner. Kurset var top teologisk … og eksistentielt relevant, og Martin Herbst en god ledsager.

Lone Klok - Sogne- og hospicepræst, Sct. Johannes sogn og Sct. Maria Hospice, Vejle, 2. oktober 2018

Om Dantes Guddommelige Komedie

Dantes Guddommelige Komedie, et værk som umiddelbart synes uoverkommeligt, bliver i Martin Herbsts udlægning til et dybt fascinerende værk, man ikke kan lade være med at blive stærkt optaget af. Man bliver indfanget og får stor lyst til at beskæftige sig mere indgående med det. Martin har en sjælden evne til at få tilhørerne med sig. Vi fulgte ham intenst på hans lange vandring med Dante, Vergil og Beatrice gennem rædslerne i Helvede og renselsen i Purgatoriet, før vi bogstavelig talt endte sammen med ham i Paradiset. At gennemføre et aften-langt foredrag uden manuskript, ovenikøbet med lange citater af flere passager fra Komedien fremført efter hukommelsen, er en stor præstation. Der var ikke tid til at falde hen.

Et fornemt powerpoint-program med nøje udvalgte billeder bl.a. af Gustave Doré understøttede fortællingen. Det var med til at levendegøre stoffet og anskueliggøre sceneriets opbygning med Helvede, Skærsild og Paradis.

Alt i alt en stor oplevelse, som kan varmt anbefales. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra begejstrede tilhørere.

Inge Haahr - Bistrup Kirke, 7. februar 2018

Om De Syv Glæder

”Martin Herbst er en yderst engageret og levende fortæller. Kombineret med en solid og dyb viden om området, dets historie og aktualitet, førte dette til spændende aftener i Hvidovre Kirkes Sognegård.”

Anette Dithmer Bjerregaard - Kirke- og kulturmedarbejder ved Hvidovre Kirke

Om Dantes Guddommelige Komedie

“I Ribe har vi haft fornøjelsen at høre Martin Herbst holde foredrag om “Dantes guddommelige Komedie”. Det var et stort emne, man måtte koncentrere sig. DET VAR SÅ INTERESSANT! Martin Herbst er en meget vidende, engageret og livlig fortæller, der gav os stof til eftertanke.”

Kirsten Petersen - AOF, Ribe, 25 januar 2018

Om De Syv Dødssynder

Martin Herbst formår – levende, vidende, engageret og med humor – at guide tilhørerne gennem de syv dødssynder til en ny forståelse af dem.

Lars Rosengaard - Sognepræst ved Skovlunde Kirke

Jeg har igennem et længere stykke tid benyttet mig af samtaler med Martin Herbst i forbindelse med udvikling af selvstændig virksomhed. Samtalerne har været til stor glæde og inspiration for mig, og jeg har været imponeret over den skarphed Martin besidder til at finde ind til kernen i en problemstilling. Med stor indlevelse og overblik har han givet mig kompetent hjælp til at træffe rigtige og vigtige beslutninger. Jeg kan kun give Martin de varmeste anbefalinger med på vejen.

Suh Jacobsen - Psykolog

Om Sunde og syge fællesskaber

“Et veloplagt foredrag om sunde og usunde fællesskaber. Vi måtte spidse ører for at holde fast i den røde tråd, men det var indsatsen værd. Vi fik i den grad perspektiveret vores egne skolefællesskaber og skoleforståelser ind i en kritisk sammenhæng. Martin Herbst havde aktuelle og personlige eksempler på hvordan færdigsyede ideologier, dogmatiske ledere og åndeligt dovenskab kan føre til syge fællesskaber. Salen var præget af intenst nærvær og et glimt i øjet.”

Vibeke Helms - Dansk Friskoleforenings Landsmøde, Maj 2014

Jeg kender Martin Herbst som en særdeles indsigtsfuld og samtidig omsorgsfuld person. En sjælden kombination i øvrigt. Martin har noget på hjertet og han formår at skabe en forandring i tilhøreren. Hans budskab er enkelt og samtidig substantielt. Man rives med, griner med, og følger sig klogere på sig selv og livet bagefter. Martin er usædvanlig dedikeret overfor både opgaven og, fornemmer man, altid en højere sag. Han udfordrer og leverer.

Tommy Kjær Lassen - Erhvervsforsker i DONG Energy, People & Development