Referencer

“Knæk en klassiker”

Martin er ikke Dante selv, men han er en tæt andenplads, når det gælder om at udlægge Den Guddommelige Komedie på en levende måde, hvor litteratur og liv går op i en højere enhed. Vi havde nogle forrygende aftner på Vejen Bibliotek med Martin som vores Vergil på vandringen fra Infernoet til Paradis, i studiekredsen ”Knæk en klassiker”. Martin knækkede ikke bare klassikeren. Han foldede ordene ud og åbnede poesien for os i en historisk og åndelig kontekst. Det var ganske enkelt himmelsk at være med til, som én af kursusdeltagerne sagde forleden.

Fritjof Arnfred, Bibliotekar, Vejen og Brørup Biblioteker, 2019

Om Dantes Guddommelige Komedie

Den svenske forfatter Olof Lagercrantz skriver om Dantes Guddommelige Komedie at, den er ikke en bog at læse, men snarere et liv at leve.For dette mesterværk i verdenslitteraturen er ikke bare et historisk værk, men også et aktuelt sjæledrama om enhver, som spejler den menneskelige virkelighed i sin mangfoldighed. Netop værkets eksistentielle sider er også den eminente Dante-forsker Martin Herbsts anliggende med hans indsigtsfulde foredrag om værket. Som engageret formidler evner han at inddrage folk i Dantes vandring gennem dødsrigerne, så de ikke bare bliver klogere på Dante og middelalderen, men også på sig selv og den nutidige verden.

Med Herbst får man overblik over Komedien som helhed og indblik i, hvorfor den sammen med Shakespeare er verdenslitteraturens mest kommenterede værk. Efter foredrag og udveksling med Herbst er den erfarne dantelæser blevet beriget, og nybegynderen har fået en nøgle til at følge Dantes vandring i Helvedets blindgyder, Purgatoriets selverkendelseslaboratorium og Paradisets forløsende indsigter, så lysten er vakt til at gå hjem og give sig i kast med Komedien på ny.

Ole Martin Høystad, professor emeritus i tværfaglige kulturstudier ved Universitetet i Sørøst-Norge, tidligere professor ved Syddansk Universitet, og forfatter til den internationale succes Hjertets kulturhistorie., 2018

Om bogen “De Syv Glæder”

Årets bedste og mest øjenåbnende nye idéhistoriske/filosofiske/teologiske bog om menneskets natur har for mig været: Martin Herbst. De syv glæder. Forstå det moderne menneske og de syv dødssynder. Cornfield Press. 2017.

Hvorfor?

1. Fordi den har givet mig en helt ny og ukendt historie om dødssyndernes historie og tilblivelsesproces.
2. Fordi den tager det kristne syndsbegreb op til revision. Synd er misbrug af behov og kærlighed, misbrug af noget godt, en pervertering.
3. Det modsatte af dødssynderne (frådseri, liderlighed, vrede, dovenskab, misundelse og hovmod) – er ikke behovsfornægtelse, selvudslettelse, askese end ikke mådehold – men et godt frådseri, en god liderlighed, en legitim vrede, hvile, en god misundelse og en sund stolthed.
4. Luther overså og misforstod dødssynderne med ydre gerninger, og skifter fokus fra kærlighed til tro, hvorved kærligheden underordnes troen.
5. Bogen giver et fantastisk spejl til personlig selvransagelse og refleksion over, hvad det gode liv går ud på, og hvorfor det mere eller mindre går galt for os alle med at realisere det.

Brinkmanns bøger er gode. Men denne bog har helt anderledes dybde og bid!

Erik Christensen, lektor emeritus i samfundsfag ved Aalborg Universitet, 2018

Om den Guddommelige Komedie

Jeg deltog den 10.3. i Martin Herbsts heldagskursus om ”Den Guddommelige Komedie” af Dante Alighieri på Syddansk Universitet i Odense. Som Martin indledningsvis gjorde opmærksom på, kan man på et endagskursus ikke nå at trænge til bunds i et værk som dette. Men vi fik en glimrende introduktion. Efter en præsentation af Dante blev de tre dele, Helvedet, Skærsilden og Paradiset, summarisk gennemgået med illustrationer af Gustave Doré og citater fra komedien.

Martin Herbst er en meget levende fortæller. Med hans gennemgang blev Dantes værk meningsfyldt, fordi han forstod at relatere det til vores hverdag og vores modsætningsfyldte menneskeliv. Det kræver en foredragsholder med stor baggrundsviden og menneskelig erfaring. Martin Herbst opfylder begge dele til fulde.

Viveca Tallgren, forlægger, 10. marts 2018

Om den Guddommelige Komedie

Mange tak for fem forelæsninger på Københavns Folkeuniversitet (forår 2018) om Dantes Guddommelige Komedie.
Forelæsningerne var på et fagligt højt niveau og bar tydeligt præg af Martin Herbsts store overblik og engagement. Dette sammen med den gennemtænkte, pædagogiske tilrettelæggelse og Martin Herbsts gode humør gjorde forelæsningerne til en sublim oplevelse.
Henrik Borg Jensen, Forår 2018

Berigende dag med Dante

Lørdag den 10. marts 2018 havde Folkeuniversitetet i Odense arrangeret en temadag om Dantes Guddommelige Komedie på Syddansk Universitet. Forelæser var Cand. theol. og forfatter Martin Herbst fra København.
Martin Herbst formåede overlegent og entusiastisk at formidle det komplicerede stof, så det på alle måder blev en inspirerende og fantastisk opløftende oplevelse. Den var både seriøs og alvorlig, men samtidig både underholdende og morsom. Der blev virkelig sat tanker i gang!
Tore Bjørn Larsen - Organist og komponist , 10. marts 2018

Dantes Guddommelige Komedie

I ”Den Guddommelige Komedie” har Dante brug for personer, der kan føre ham og berette om sammenhængen i de ting, han oplever undervejs ned til det mørkeste helvede og op til de lyseste himle. Det har vi andre også, når vi prøver at navigere gennem dette værk og er ved at miste orienteringen på grund af de myriader af personer og fænomener, som det kræver enorm belæsthed fuldt ud at kende og forstå betydningen af. I sin velstrukturerede forelæsningsrække viser

Martin Herbst de store linjer i værket og peger på de væsentlige temaer; men han fremhæver naturligvis også enkeltstående betydningsfulde passager, hvor man får prøver på hans imponerende baggrundsviden. Som den gode pædagog, han er, formår han på underholdende vis at gøre svært tilgængeligt stof forståeligt og spændende. Med sin smittende entusiasme giver Martin Herbst én lyst til at investere tid i at sætte sig ind i det omfangsrige værk, og man har ved forelæsningsrækkens afslutning en klar forståelse af, at ”Den Guddommelige Komedie” ikke blot er interessant i en litteraturhistorisk sammenhæng, men er læseværdig til alle tider, fordi den behandler temaer og problematikker, som er aktuelle i enhver generation. Det kan næppe gøres bedre!

Flemming Schroller - Deltager på forelæsningsrække ’Den Guddommelige Komedie’ på Københavns Folkeuniversitet, Forår 2018

Om Dantes Guddommelige Komedie

Jeg var i ugerne 40 og 41, 2017 på Dante-kursus på præsternes efteruddannelse i Løgumkloster. Martin Herbst var kursusleder og tovholder på hele kurset, der vekslede mellem forelæsning, drøftelse, oplæg fra deltagerne og selvstudium af komedien. Jeg kan på det varmeste anbefale kursus eller foredrag om Dantes Guddommelige Komedie med Martin Herbst. Martin Herbst var veloplagt, velforberedt og vidende og et fornøjeligt følgeskab gennem Inferno og Purgatoriet til Paradis.

På pædagogisk vi formåede han at videreformidle et stort kompliceret stofområde ved hjælp af sit overblik og sin merviden og ved inddragelse af kursusdeltagerne og vores ønsker. En ren øjenåbner. Kurset var top teologisk … og eksistentielt relevant, og Martin Herbst en god ledsager.

Lone Klok - Sogne- og hospicepræst, Sct. Johannes sogn og Sct. Maria Hospice, Vejle, 2. oktober 2018

Om Dantes Guddommelige Komedie

Dantes Guddommelige Komedie, et værk som umiddelbart synes uoverkommeligt, bliver i Martin Herbsts udlægning til et dybt fascinerende værk, man ikke kan lade være med at blive stærkt optaget af. Man bliver indfanget og får stor lyst til at beskæftige sig mere indgående med det. Martin har en sjælden evne til at få tilhørerne med sig. Vi fulgte ham intenst på hans lange vandring med Dante, Vergil og Beatrice gennem rædslerne i Helvede og renselsen i Purgatoriet, før vi bogstavelig talt endte sammen med ham i Paradiset. At gennemføre et aften-langt foredrag uden manuskript, ovenikøbet med lange citater af flere passager fra Komedien fremført efter hukommelsen, er en stor præstation. Der var ikke tid til at falde hen.

Et fornemt powerpoint-program med nøje udvalgte billeder bl.a. af Gustave Doré understøttede fortællingen. Det var med til at levendegøre stoffet og anskueliggøre sceneriets opbygning med Helvede, Skærsild og Paradis.

Alt i alt en stor oplevelse, som kan varmt anbefales. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra begejstrede tilhørere.

Inge Haahr - Bistrup Kirke, 7. februar 2018

Om De Syv Glæder

”Martin Herbst er en yderst engageret og levende fortæller. Kombineret med en solid og dyb viden om området, dets historie og aktualitet, førte dette til spændende aftener i Hvidovre Kirkes Sognegård.”

Anette Dithmer Bjerregaard - Kirke- og kulturmedarbejder ved Hvidovre Kirke

Om Dantes Guddommelige Komedie

“I Ribe har vi haft fornøjelsen at høre Martin Herbst holde foredrag om “Dantes guddommelige Komedie”. Det var et stort emne, man måtte koncentrere sig. DET VAR SÅ INTERESSANT! Martin Herbst er en meget vidende, engageret og livlig fortæller, der gav os stof til eftertanke.”

Kirsten Petersen - AOF, Ribe, 25 januar 2018

Om De Syv Dødssynder

Martin Herbst formår – levende, vidende, engageret og med humor – at guide tilhørerne gennem de syv dødssynder til en ny forståelse af dem.

Lars Rosengaard - Sognepræst ved Skovlunde Kirke

Jeg har igennem et længere stykke tid benyttet mig af samtaler med Martin Herbst i forbindelse med udvikling af selvstændig virksomhed. Samtalerne har været til stor glæde og inspiration for mig, og jeg har været imponeret over den skarphed Martin besidder til at finde ind til kernen i en problemstilling. Med stor indlevelse og overblik har han givet mig kompetent hjælp til at træffe rigtige og vigtige beslutninger. Jeg kan kun give Martin de varmeste anbefalinger med på vejen.

Suh Jacobsen - Psykolog

Om Sunde og syge fællesskaber

“Et veloplagt foredrag om sunde og usunde fællesskaber. Vi måtte spidse ører for at holde fast i den røde tråd, men det var indsatsen værd. Vi fik i den grad perspektiveret vores egne skolefællesskaber og skoleforståelser ind i en kritisk sammenhæng. Martin Herbst havde aktuelle og personlige eksempler på hvordan færdigsyede ideologier, dogmatiske ledere og åndeligt dovenskab kan føre til syge fællesskaber. Salen var præget af intenst nærvær og et glimt i øjet.”

Vibeke Helms - Dansk Friskoleforenings Landsmøde, Maj 2014

Jeg kender Martin Herbst som en særdeles indsigtsfuld og samtidig omsorgsfuld person. En sjælden kombination i øvrigt. Martin har noget på hjertet og han formår at skabe en forandring i tilhøreren. Hans budskab er enkelt og samtidig substantielt. Man rives med, griner med, og følger sig klogere på sig selv og livet bagefter. Martin er usædvanlig dedikeret overfor både opgaven og, fornemmer man, altid en højere sag. Han udfordrer og leverer.

Tommy Kjær Lassen - Erhvervsforsker i DONG Energy, People & Development