Rafael, Diskussionen om den hellige nadver, 1509, Stanza della Segnatura, Vatikanmuseerne, Rom. Munke, paver, filosoffer, digtere, arkitekter og selv en kætter diskuterer om det himmelske kan kommunikere med det jordiske, og i så fald hvordan.
Teologien og filosofien i Michelangelos og Rafaels mesterværker
I anledning af udstillingen om Michelangelo på Statens Museum for Kunst holder jeg dette foredrag tirsdag d. 13. maj kl. 18.00 på Det Italienske Kulturinstitut, København
Alle ved, at Michelangelo og Rafael er gået over i historien som uforlignelige malere. Deres kunstværker afspejler tillige et reservoir af viden, inspiration og refleksion, der er blevet formidlet af litteraturen, ikke mindst Bibelen og teologiens hovedværker. Hvis forfatteren maler med sin pen, skriver maleren med sin pensel. Hvad angår sidstnævnte, gør få det bedre, grundigere, tydeligere, bredere og mere kreativt end Michelangelo og Rafael. Deres malerier er visuelle biblioteker, hvor historiens bibelske og klassiske traditioner flettes sammen med kunstnerens samtid, kreativitet og ambition.
Kom med, når vi erfarer, at Rafael og Michelangelo ikke blot var eminente malere, men tillige forbavsende indsigtsfulde teologer, kirkehistorikere og prædikanter, der også har et budskab til vor egen tid.