Træhesten, der indeholder Odysseus og hans mænd, føres ind i Troja. Solen går ned, trojanerne falder i søvn, massakren begynder, resten er historie. Kunstner: Giovanni Domenico Tiepolo, Den trojanske hests procession i Troja, 1760. National Gallery, London.

Søndagshøjskolen er udskudt til efteråret 2021 på grund af corona. Nærmere oplysninger følger.

Vestens store fortællinger – Iliaden, Odysséen og Aeneiden

Sammen med Biblen udgør Iliaden, Odysséen og Aeneiden den vestlige kulturs grundlæggelsesfortællinger. Derfor har de haft en enorm virkningshistorie. Spørgsmålet er ikke, hvilke af historiens store filosoffer, ånder, kunstnere og forfattere, der er blevet inspireret af disse værker, men hvem der ikke er. Det skyldes ikke blot, at Iliaden, Odysséen og Aeneiden er storslået litteratur med uforglemmelige fortællinger: Hvem er ikke blevet fascineret af den smukke Helene? Hvem kan glemme den enøjede kyklop Polyfemos? Hvem kan undgå at lade sig bevæge af Dido, der begår selvmord på grund af ulykkelig kærlighed til Aeneas? Men at værkerne tillige besidder en tidløs, almenmenneskelig aktualitet, fordi de dybest set handler om, hvad det vil sige at være menneske og grundvilkårene for det gode samfund.

Deltagere kan med fordel låne eller anskaffe sig følgende værker, der vil blive benyttet på højskoledagene.

 • Homers Iliade, på dansk af Otto Steen Due, København, Gyldendal, 2002.
 • Homers Odyssé, på dansk af Otto Steen Due, København, Gyldendal, 2002.
 • Vergils Aeneide, på dansk af Otto Steen Due, København, Gyldendal, 2007.

Forløbet for Søndagshøjskole – Vestens store grundfortællinger

 • 10. januar: Introduktion og dannelsesparadigmet i Iliaden, Odysséen og Aeneiden
 • 17. januar: Iliadens virkningshistorie, struktur og fortælling
 • 24. januar: Centrale eksistentielle temaer i Iliaden
 • 7. februar: Biblen og Nutiden
 • 14. februar: Odysséens virkningshistorie, struktur og fortælling
 • 21. februar: Centrale eksistentielle temaer i Odysséen
 • 7. marts: Aeneidens virkningshistorie, struktur og fortælling
 • 14. marts: Centrale eksistentielle temaer i Aeneiden
 • 21. marts: Opsummering og Aeneas og Odysseus i Dantes Guddommelige Komedie
 • 28. marts: Biblen og Nutiden

Sted og Tidspunkt

Søndagshøjskolen finder sted på søndage kl. 10.00-12.00.
Mødested for Søndagshøjskolen er Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100, København Ø. Østerbrohuset: https://kulturoesterbro.kk.dk/indhold/oesterbrohuset.
Vi mødes i Mødelokale 1.
Hver søndagshøjskole består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for 10 gange er kr. 1150.00.
Man tilmelder sig ved at indbetale beløbet på mobile pay: 4242 2270 eller via bank: Reg. nr.: 0400 Konto nr.: 4023149627. Tilmelding sker efter først til mølleprincippet. Der er begrænset plads. Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer på separat mail (mh@martinherbst.dk) ved indbetaling, så får du tilmeldelse på mail af mig. Ring eller skriv for yderligere information.

Om Søndagshøjskolen

Søndagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. Den er også for dig, der ved, at alt for megen læring på vore uddannelsesinstitutioner er så eksamensorienteret, brugsorienteret og fremtidsorienteret, at vi er i fare for at blive historiske og filosofiske analfabeter. Livet er for kort til, at man skal gå glip af historiens største indsigter.

På Søndagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. Vi kommer i selskab med historiens største tænkere og ånder, og lader vore egne røster blive en del af den store konversation. Vi viger vi ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.

På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du ikke har orket at give dig i lag med på egen hånd. Her kan du indhente det forsømte på en tilgængelig, opløftende og berigende måde. Og du kan gøre det i et socialt fællesskab, hvor alle er lige velkomne uanset tro, kultur, race, livsanskuelse og forkundskaber.

Vores kultur blev skabt, fordi nogle begyndte at undre sig. Lad os undre os i fællesskab. Lad mig slutte med et billede, der er inspireret af Platon: En enkelt kvist gør intet bål, ej heller to. Men læg flere kviste sammen, tænd bålet, og se så, hvad der sker!

Kontakt mig gerne og hør mere