SØNDAGSHØJSKOLE: VERDENS STORE MYTER

– VI GÅR FREM VED AT GÅ TILBAGE

Søndagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. Den er også for dig, der ved, at alt for megen læring på vore uddannelsesinstitutioner er så eksamensorienteret, brugsorienteret og fremtidsorienteret, at vi er i fare for at blive historiske og filosofiske analfabeter. Livet er for kort til, at man skal gå glip af historiens største indsigter. Derfor har jeg skabt Søndagshøjskolen.

På Søndagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. Vi kommer i selskab med historiens største tænkere og ånder og lader vores egne røster blive en del af den store konversation. Vi viger ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.

På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du i det travle liv måske ikke har haft tid til at give dig i lag med. Her kan du indhente det forsømte på en tilgængelig, opløftende og berigende måde. Og du kan gøre det i et socialt fællesskab, hvor alle er lige velkomne uanset tro, kultur, race, livsanskuelse og forkundskaber.

HVORNÅR
Vi skyder Søndagshøjskolen i gang i efteråret 2020 med disse fem datoer kl. 10-12:

16. august, 23. august, 30. august, 6. september, 13.september.

HVOR
Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100, København Ø. Østerbrohuset mødelokale 1.

PRIS
Hver søndagshøjskole består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for hele forløbet: kr. 575.00.

TILMELDING
Du kan nemt tilmelde dig ved at indbetale beløbet på mobile pay: 4242 2270 eller via bank: Reg. nr.: 0400 Konto nr.: 4023149627 efter først til mølleprincippet.

Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer ved indbetaling, så får du kvittering for din eller jeres tilmeldelse. Ring eller skriv for yderligere information.

PROGRAM: VERDENS STORE MYTER

Myter er hverken forældet overtro, løgne eller barnagtige fantasier. Myter er fortællinger, der afspejler eksistentielle problemstillinger, samtidige sociale vilkår og vores dybeste fremtidslængsler. Derfor sagde Søren Kierkegaard, at myten gør det indvortes udvortes. Ifølge Sigmund Freud er myter menneskehedens kollektive drømme. Efterfølgende gjorde han Ødipus til den mest kendte og omdiskuterede myte i det 20. århundrede. Carl Jung gik videre end Freud med sin påstand om, at myten afspejler transkulturelle, tidløse arketyper, man skal kende og integrere for at få en helstøbt personlighed.

På denne Søndagshøjskole ser vi nærmere på verdens store myter. Lad os blive klogere på os selv og verden ved at blive klogere på dem.

Søndag 16. august: Mytens hvad og mytens hvorfor
Hvad er det karakteristiske ved myter? Hvorfor har myter været formative for religion, filosofi, kunst og kultur? Hvordan er nutidige blockbustere som Harry Potter, Star Wars og Ringenes Herre ladet med mytologiske temaer? Hvorfor er myter kommet for at blive?

Søndag 23. august: Skabelsesmyter
Vi skal på en rejse fra Kina til Grækenland og fra Norden til Egypten og Mesopotamien for at se nærmere på de mest betydningsfulde skabelsesmyter og deres relevans for det antikke og moderne menneske. Hvad siger skabelsesmyterne om menneskets rolle i universet?

Søndag 30. august: Grundlæggelsesmyter
Hvad har Moses, Achilleus, Odysseus, Aeneas, Gilgamesh, og tvillingeparret Romulus og Remus til fælles? De er kulturgrundlæggere. Lad os se nærmere på disse mytologiske skikkelser og deres forbindelse til den historiske virkelighed. Få overblik over et kernetema i Biblen, Iliaden, Odysseen, Aeneiden og Gilgamesh på 2 x 45 minutter.

Søndag 6. september: Heltemyter
I 1949 udkom Joseph Campbells The Hero With a A Thousand Faces. I de følgende årtier udløste den en flodbølge af selvhjælpslitteratur og var en væsentlig inspirationskilde til Georg Lucas’ Star Wars. Ifølge Campbell er heltens vej et universelt mytologisk grundtema. Vi ser nærmere på myternes største helte og gør os den erfaring, at heltenes storhed og styrke er uløseligt forbundet til deres magtesløshed og svaghed.

Søndag 13. september: Favoritmyter
Vi opsummerer fra de tidligere foredrag og ser afslutningsvis nærmere på nogle af de mest elskede myter gennem tiderne: Platons hulelignelse, Odysseus’ Bue, Prometheus’ oprør, Arachne og Athenes vævekonkurrence, Orfeus og Eurydikes kærlighedsdrama, Faetons fald, Narcissus’ selverkendelse og Arjunas diskussion med Krishna i stridsvognen.

Kontakt mig gerne og hør mere