Kopier af antikke græske masker personae ‘lyd igennem’
Lørdagshøjskolen – Forår 2025
Tro – Håb – Kærlighed og de Store Græske Tragedier
v. forfatter, rejseleder og cand.theol. Martin Herbst
6 lørdage kl. 10.00-12.00. – 22. februar – 10. maj 2025 – kr. 1185
Til alle tider har mennesker troet, håbet og elsket. For uden tro, håb og kærlighed giver livet ingen mening. Alligevel er der en radikal forskel på opfattelsen af tro, håb og kærlighed før og efter kristendommen. For først med kristendommen udgør tro, håb og kærlighed treklangen af de største livsdyder. Det ser vi nærmere på på dette lørdagshøjskoleforløb.
Og så skal vi ind i det græske tragedieunivers. Der er vægtige grunde til, at de antikke græske tragedier (5 årh. f.Kr.) har været en inspirationskilde til filosoffer som Platon og Aristoteles, malere som Botticelli og Rubens, komponister som Beethoven og Händel, dramatikere som Shakespeare og Voltaire og psykologer som Freud og Jung. De græske tragedier er en veritabel guldgruppe af eksistentielle indsigter om arketypiske, tidløse menneskelige problemstillinger. I kød og blod oplyser tragediernes hovedpersoner tilværelsens mørke sider: Hvordan forholder man sig til tab, sorg, uretfærdighed, sindssyge, magtmisbrug, misundelse, begær, bedrag, krænkelser, forbrydelse, krig og bevidst ondskab? Og hvordan gør man det, så man bliver et helstøbt menneske og en forbilledlig leder af samfundet som helhed? Det har de tre store græske tragediedigtere Aischylos, Sofokles og Euripides nogle fascinerende bud på.
Forløbet for Lørdagshøjskolen – Foråret 2025
- februar: Tro – Troens betydning før og efter kristendommen
- marts: Håb – Håbets betydning før og efter kristendommen
- marts: Kærlighed – Kærlighedens betydning før og efter kristendommen
- april: De græske tragediedigtere 1. Aischylos – Retfærdighedens pris
- april: De græske tragediedigtere 2. Sofokles – Hvor meget sandhed kan et menneske bære?
- maj: De græske tragediedigtere 3. Euripides – Børnene, kvinderne og de magtesløses stemme
Tidspunkt og Sted
Lørdagshøjskolen finder sted på lørdage kl. 10.00-12.00.
Mødested for Lørdagshøjskolen er Danske Seniorer, Griffenfeldsgade 58, 2200, København N. https://danske-seniorer.dk/. Vi mødes i mødelokalet i stuen.
Hver højskoledag består af 2 x 45 minutters foredrag med pause, spørgsmål og samvær.
Pris for forløbet over 6 gange er kr. 1185.
Man tilmelder sig ved at indbetale beløbet på mobile pay: 4242 2270 eller via bank: Reg. nr.: 8075 Konto nr.: 1911654. Angiv venligst dit navn, e-mailadresse og mobilnummer på mail til mh@martinherbst.dk ved indbetaling. Derefter får du en bekræftelse på din tilmelding af Martin Herbst. Ring eller skriv til mig for yderligere information:
Martin Herbst: mh@martinherbst.dk / www.martinherbst.dk / 4242 2270
Om Lørdagshøjskolen
Lørdagshøjskolen er for dig, der vil lære så længe, du lever. På Lørdagshøjskolen går vi frem ved at gå tilbage. På vores rejse kommer vi i selskab med historiens største tænkere og ånder, og vi lader vore egne tanker og røster blive en del af den store konversation, der har født vestlig kultur. Vi viger vi ikke uden om de store spørgsmål om godt og ondt, liv og død, mening og håbløshed, Gud og nihilisme.
På rekordtid kan du tilegne dig viden og indsigt om livstemaer, filosoffer, teologer og bøger, som du ville ønske, du kendte, men som du ikke har orket at give dig i lag med på egen hånd. Her kan dykke ned i historiens skatkiste og lade dig berige af indsigter, der er lige så aktuelle i dag, som da de først så dagens lys. Og du kan gøre det i et fællesskab, hvor alle er velkomne uanset tro, kultur, livsanskuelse og forkundskaber. Velkommen til Lørdagshøjskolen!